VIKI JA PUNAPAIDAT

“Miksi lahtelaiset ovat maailman parhaita mäkihyppääjiä? Koska kaikki lahtelaiset ovat mäkihyppääjiä.” Risto Ahti

Nuorten lahtelaisten mäkikotkien matka mestaruuksiin ja mitaleihin. Nikke, Milli-Ville, Kale, Raaka ja hurjapäiset lahtelaispojat Karpalon mäkien vauhtiränneissä – ja hyppää sieltä rämäpäinen Sylvikin.  Viki ja Punapaidat kertoo nuorista lahtelaisista mäkihyppääjistä ja heidän ainutlaatuisesta yhteisöstään 1950-luvulla, ja olympiavoittaja Veikko Kankkosen elämäntarinasta.

Esitykset Karpalon hyppyrimäissä ja kentällä

  • pe 5.6. klo 18 ensi-ilta
  • la 6.6. klo 14 
  • su 7.6. klo 14
  • ti 9.6. klo 18
  • ke 10.6. klo 18
  • to 11.6. klo 18
  • la 13.6. klo 14
  • su 14.6. klo 14

Liput 20 e, lapset alle 7 v. maksutta. Ryhmät yli 10 henk. p. 040 7010633

PUNAPAIDAT – LAHTELAINEN ILMIÖ

Punapaidat on mäkimiesyhteisö, ainutlaatuinen nuorukaisten muodostama joukko, jolla on yhteiset tavoitteet ja valtava yhteishenki. Se oli 1950-luvulla lahtelainen ilmiö. Näytelmässä kerrotaan myös Lahden ensimmäisen naismäkihyppääjän Sylvi Salmisen tarina. Rohkeaa ja rämäpäistä hyppääjää pidettiin ”ilmestyksenomaisena tapahtumana”.

VIKIN VAIKEA TIE

Näytelmä seuraa Veikko Kankkosen uraa 1950-luvun alusta Sotkamosta Lahteen muuton jälkeen aina Innsbrukin olympiakultaan 1964. Tie huipulle oli nuorelle pojalle vaikea ja kuoppainen. Menestys ei tullut ilmaiseksi. Kankkosen hyppytyyli oli rohkea ja tavoitteli aina uusia metrejä, kaatumisen uhallakin. Vikin kaatumiset koituivat kuitenkin vahvuuksiksi –  rohkeus kannatti pitkälle.

Kankkosen uran huippuhetket koettiin Innsbruckin olympialaisissa, jossa hän voitti normaalimäen kultaa ja suurmäen hopeaa. Samana vuonna hän voitti myös Keski-Euroopan mäkiviikon – ja hyppäsi ensimmäisen kerran suomenmestariksikin.

Punapaidoissa hyppäsi lukuisia menestyviä hyppääjiä Kankkosen lisäksi; Eino Kirjonen, Juhani Kärkinen, Ossi Laaksonen, Kalevi Kärkinen, Niilo Halonen, Antero Immonen… ja he veivät Lahden Hiihtoseuran mäkimainetta uusiin sukupolviin Janne Ahoseen, Jari Puikkoseen, Pentti Kokkoseen ja Toni Niemiseen saakka.

MÄKIHYPPYÄ ESITYKSESSÄ

Viki ja Punapaidat esitetään Karpalon hyppyrimäkien maastossa. Lahden Hiihtoseuran mäkijuniorit ovat mukana hyppäämässä seuraikoniensa väreissä.

Näytelmässä kisataan Karpalonsuon mäkikisassa kesällä 1956. Karpalon mäki toimi 1950-luvulla Punapaitojen kesäharjoittelupaikkana. Modernin muovialustan tilalla oli vain olkia ja lattiavahaa – ja aika paljon hyppyruhjeita.

Veikko "Viki" Kankkonen ja häntä nuorena punapaitana esittävä Misa Vilminko.

Punapaidat

Tösät ja Karpalonsuon mäki

[contact-form-7 404 "Not Found"]